Digitala aktiviteter

IT-café på Alla Hjärtans Hus inställt tills vidare.

IT-café
Vi räknar med att kunna ha IT-café igen
torsdagar kl 14.45 – 15.45 senare under 2021.

Du som känner att du behöver hjälp med att använda din mobiltelefon, surfplatta eller laptop är välkommen till Alla Hjärtans Hus. Här kan du ta en fika medan du väntar på hjälp. Vi hjälper en eller två i taget och kommer att göra det coronasäkert så länge myndigheterna anser det viktigt.

IT-support på telefon
Tisdagar och torsdagar 10.00-12.00
Tfn. 0790 65 50 19

Vi bemannar supporttelefonen och försöker hjälp till utifrån vår kompetens. Ibland kan det underlätta att få syn på problemet.

Nu är det dags för lite självstudier – testa vad du behöver.

Att se och höra sina nära och kära
Kan du träffa dina nära och kära på Internet? Har du inte använt sociala medier för videosamtal?
På den här länken, dataprata.se, kan du få hjälp med att komma igång med videosamtal. Det är bara att försöka antingen på mobilen, surfplattan eller din dator/laptop.

Digitalhjälpen
Behöver du bli bättre på använda digitala verktyg och tjänster kan vi tipsa om Digitalhjälpen som är framtagen av Post- och telestyrelsen (PTS).
Digitalhjälpen finns information, guider, länkar och instruktionsfilmer som hjälper besökaren att exempelvis handla på nätet, umgås digitalt och bli bättre på att använda digitala tjänster som kan underlätta vardagen.

Digitala jag” är en utbildning för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag, från Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen. Börja med introduktionsfilmen och sedan väljer du det du tror dig behöva.

Den här introduktionsfilmen visar lite vad det handlar om och hur du kan använda materialet.

Är du osäker på vad du behöver lära dig mer om? Här får du möjlighet att skapa en personligt anpassad mix av innehållsdelar från utbildningens olika spår, utifrån just dina behov.

I detta spår får du lära dig vad du behöver tänka på för att vara trygg och säker när du använder digitala tjänster. Innehållsdelarna handlar om allt från e-legitimation till digitala fotspår.

I detta spår får du lära dig vad du behöver veta för att kommunicera digitalt på olika sätt. Innehållsdelarna handlar om allt från sociala medier till hur chatt och videosamtal fungerar.

IT-support på Stadsbiblioteket

Halmstads bibliotek har skapat en hel del minikurser som du kan hitta här på Youtube.

Kultur digitalt

Det finns ett stort utbud av kultur som man kan delta i digitalt. Här presenteras ett axplock.

Vi är nu ganska svältfödda på kulturutbud och då kan ett digitalt besök på Kungliga Operan eller Dramaten i Stockholm vara ett bra alternativ.
För att hitta utbudet på Dramaten klicka här och välj vad du vill se och njut sedan av skådespelet.
Vill du gå på Operan klicka här och välj här av det utbud som finns tillgängligt.
Klicka här så kan du lyssna på Göteborgs Symfonikerna.

I tider där vi inte kan vara fysiskt tillsammans ökar vårt behov att känna gemenskap. Via Hjärterum kan du som är äldre delta i digitala möten med olika teman, exempelvis bokklubb, kafferep och rörelse. Du anmäler dig till en aktivitet via webben och klickar sedan på en länk i ett mejl för att delta via dator, platta eller smartphone. Enkelt och gratis. Hjärterum är ett samarbete mellan High Five, Alla hjärtans hus, Biblioteken i Halmstad och Amnesty

Hallands bildningsförbund i samverkan med kommunerna och Region Halland, har utvecklat en digital plattform på Youtube, där man kan ta del musikunderhållning av halländska artister. Här kan man även utöva sittgymnastik, sätta balansen på prov eller delta i en musikalisk frågesport.

Få lite inspiration av Seniorsurfarna

Tycker du det verkar komplicerat att använda en modern mobiltelefon? Vågar du inte testa en surfplatta? Vad kan du ha digital kunskap till? Se något eller några av de här avsnitten från SVT och vi hoppas du kan bli lite inspirerad att försöka.

I SVTs ”Seniorsurfarna” får du i sex avsnitt á 30 minuter följa fyra av Sveriges mest folkkära personer till ett träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Det är Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling. Målet är att gå från mer eller mindre digital oskuld till en ”fullfjädrad seniorsurfare”.